Långhållsskyttekurser 2017

 

Årets kurser på Fällfors kommer att koncentreras till v23, då Petter Jacobsson kommer upp från Karlsborg. Vi kommer att köra tre omgångar av vår kurs A, som ger dig en effektiv start som långhållsskytt med praktiska färdigheter och teoretisk förståelse.

• Petter Jacobsson är chef för prickskyttarna på K3, en mycket driven långhållsskytt med lång erfarenhet som instruktör. Han är också en ivrig jägare.

• Ulf Lindroth har en lång bakgrund inom jakt och skytte och ett särskilt intresse för jaktformer med höga precisionskrav, som toppjakt, rävlock och säljakt.

• Fällfors erbjuder utan större tvivel Sveriges mest kompletta utbildningsanläggning för civilt långhållsskytte. På plats finns bra boende och restaurang (helpension ingår i priset för att vi ska kunna fokusera effektivt på skyttet). Dessutom får vi exklusiv tillgång till en skjutbana godkänd för skytte ut till 2 km med kalibrar upp till .50BMG utan begränsningar i skjuttider.

Läs mer om 2017 års kurser här

 

Kurser och föreläsningar

 

Är du intresserad av en kurs eller föreläsning i rävlock eller långhållsskytte? Då har du kommit rätt. Ulf Lindroth är mannen bakom det stora intresset för rävlock i Norden idag, men även en intresserad långhållsskytt som ordnar kurser tillsammans med Petter Jacobsson, yrkesverksam militär prickskytt.

Rävlocket är Ulfs egen specialitet. Med inspiration från sina jakter i Nordamerika lärde han sig den mer eller mindre bortglömda konsten att locka räv med harskrik och andra kraftigare läten för ett tiotal år sedan. Dåtidens jägare använde ofta muspip på redan upptäckta rävar, men lockade ytterst sällan med något annat. Skillnaden i användbarhet var dramatisk!

Ulf Lindroth startade sedan det som blev en rävlocksboom genom sina kurser, jakttidningsartiklar, TV-inslag, böcker och filmer gjorda tillsammans med flera jaktfilmsproducenter. Han har varit aktiv och jagat och experimenterat under hela den tid rävlockandet spridit sig över Sverige och Norden. På många olika marker, tillsammans med många duktiga nordiska jägare, och i kontakt med verkligt skickliga lockjägare från andra delar av världen.

Idag finns det flera mycket framgångsrika rävlockare som når goda resultat, men det finns fortfarande ingen annan som kan erbjuda kurser baserade på en tillnärmelsevis lika stor erfarenhet av variationen mellan olika år, terrängtyper, landsändar, årstider och skiftande förhållanden. Och som dessutom står fri från sponsorer eller egna produktmärken och därmed faktiskt har råd att berätta vilka prylar och metoder som egentligen är allra bäst!

 

Intresserade arrangörer kan välja mellan två slags utbildningar, föreläsning eller praktisk kurs.

 

Föreläsning rekommenderas för stora sällskap. Det är en teoretisk utbildning som tar ett par timmar plus fikapaus och frågestund. Även om det är en teoretisk genomgång så ligger fokus helt på de detaljer som gör jakten mera effektiv och de illustreras i många fall med filmklipp från jakter.

 

Praktisk kurs passar för 8-12 deltagare. Kursen kan anpassas efter arrangörernas önskemål men innehåller cirka tre timmar teori, träning med pipor och som regel en praktisk jakt på kvällen. Jakten förutsätter dock att arrangörerna kan ordna marker och lösa logistiken med utsättning och hämtning av passkyttar.

Andra inslag som kan läggas till på begäran är anpassad skytteträning, filmvisning, morgonjakt samt inte minst resonemang om passval ute i fält. Det går att göra kurserna längre vid behov, som heldag eller från lunch till lunch.

Deltagaren på kurs får två av de mest effektiva piporna på marknaden, harskrikspipan Dan Thompson PC-2 och den pipa Ulf använder som fågelskrikspipa, Verminator Twisted Syco.

 

För intresseanmälan, priser och frågor, maila ulf.lindroth (@) telia.com. Långa resor kräver planering och därför är det bara undantagsvis som önskemål om kurs vid ett visst datum kan tillgodoses. Som regel sparas intresseanmälan och när en kursturné planeras återkommer Ulf med förslag på datum.

Av hänsyn till egen jakt erbjuds kurser främst vid tre tillfällen: kring månadsskiftet juli-augusti, i senare delen av november eller i början av februari. Alla dessa tillfällen erbjuds inte varje år.